Skip Ribbon Commands
Skip to main content

News Release

Bucuresti

Wall-street.ro: Atilla Peli, JLL: Investitorii imobiliari sufera de spiritul de turma. O noua criza ne bate la usa


Avântul din prezent din piața imobiliară, întâlnit în special în această dezvoltare continuă de proiecte de birouri atât în București, cât și în țară, nu sugerează neapărat o nevoie reală a pieței, cât și o componentă speculativă, care poate avea efecte extrem de nocive asupra pieței, crede Atilla Peli, head of development & land în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL.

"Investitorii imobiliari trebuie să aibă o viziune în viitor și să vadă totul în perspectivă, dar se pare că nu. În România se aplică cel mai bine spiritul de turmă. Mulți dezvoltatorii se gândesc să dea un tun și apoi să fugă din țară, nu vor să își asume proiectele și mai ales riscurile. În 2006 – 2008 se vorbea despre cât de frumoasă este piața, iar în SUA deja erau probleme și apoi totul s-a blocat. Și apoi am vorbit câțiva ani cât de greu este în piață și cum criza a schimbat multe. În urmă cu câțiva ani au început niște probleme la nivel internațional, iar în România iar se vorbește despre cât de bine este în piață. Eu sunt rezervat în privința acestei evoluții și există riscul ca după 2018 să asistăm la o nouă criză imobiliară. Un ciclu de dezvoltare ține, în general, în jur de 10 ani. El a început cu o criză în 2008, iar între 2018 - 2020 ar trebui să urmeze o cădere. Este dificil de analizat dacă sunt motive de cumpărat terenuri. Mulți dezvoltatori s-au activat acum 2 ani, însă chiar și așa este o nesiguranță în piață. Sunt puțini investitiori care văd piața pe termen lung", a precizat Atilla Peli, în cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar.

În opinia managerului JLL, mai există terenuri în zona Barbu Vacarescu - Floreasca, mai există și în zona de Vest – dar alte opțiuni nu prea mai sunt.

"Pe partea de infrastructură nu se derulează investiții. În București, o dată la 4-5 ani se încearcă deschiderea unei noi zone – pol de dezvoltare", a completat Peli.

Pentru anul 2016 se estimează că vor fi livrați peste 400.000 mp de birouri în Capitală, în anii următori urmând ca dezvoltările să depășească pragul de 1 milion de metri pătrați.


http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/199480/atilla-peli-jll-o-noua-criza-imobiliara-ne-bate-la-usa.html